Наставља се фарса око избора представника запослених у Надзорном одбору ЈП ЕТВ

Комисија за избор представника запослених у Надзорном одбору ЈП ЕТВ, на свом састанку одржаном 15.03.2021. год., прво је прихватила предлог Руководиоца сектора технике Слађана Станковића којим као кандидата за чланство у Надзорном одбору из реда запослених испред Сектора технике предлаже запосленог Слађана Станковића (самог себе) а након тога га је и (већином гласова) изабрала.

Занимљиво је још напоменути, од пет чланова Комисије четири члана су руководиоци. Два члана су руководиоци одсека (Одсек финансијских послова и Технолошки одсек) а два руководиоци стручних служби (Стручна служба процесирања, контроле и управљања и Стручна служба корпоративних, нормативних и кадровских послова). Још је занимљивији податак да чланови Комисије испред Одсека финансијских послова и Стручне службе корпоративних, нормативних и кадровских послова у првом кругу гласања нису чак ни подржали кандидате које се сами предложили већ су одмах гласали за кандидата Руководиоца сектора технике.

Напомињемо и то да је председник Комисије истовремено и секретар Надзорног одбора ЈП ЕТВ и да у складу са Одлуком Надзорног одбора од 30.11.2016. год. за ту функцију има право на увећање основне зараде, на терет запослених у ЈП ЕТВ, у износу од 20%, сваког месеца.

Обзиром на сва дешавања, мишљења смо да постоје озбиљне индиције о намери руководеће структуре ЈП ЕТВ да ускрати законско право запосленима у предузећу, да на легитиман и транспарентан начин изаберу свог представника у Надзорном одбору.

Репрезентативни Синдикат ЈП ЕТВ ће, уз сарадњу са централом нашег синдиката- Конфедерацијом слободних синдиката, предузети низ корака како би заштитила законска права запослених у ЈП ЕТВ.

Сам себе предложио за члана Надзорног одбора

У току је рад Комисије за избор представника запослених у Надзорном одбору ЈП ЕТВ.

Комплетан извештај о досадашњем раду горе поменуте комисије прочитајте овде.

Запослени у нашем предузећу и даље без свог представника у Надзорном одбору ЈП „Емисиона техника и везе“

Решењем Владе Републике Србије 24 бр. 119-1080/2021 од 04.02.2021. год. за председника Надзорног одбора ЈП „Емисиона техника и везе“ именована је Рајка Галин Ћертић из Београда, запослена на радном месту Извршног директора Регулаторног тела за електронске медије.

Истим решењем за члана Надзорног одбора ЈП „Емисиона техника и везе“ именована је Огњана Старовић из Новог Сада, запослена у ЈКП „Новосадска топлана“.

На жалост Влада Републике Србије је и овај пут пропустила да именује члана Надзорног одбора из реда запослених.

Зашто је то тако, ко је крив а ко није..., процените сами а још чињеница прочитајте овде.

Потписан Анекс бр.1 Колективног уговора ЈП „Емисиона техника и везе“

Дана 16.10.2020. год. потписан је Анекс бр.1 Колективног уговора Јавног предузећа„Емисиона техника и везе“.

Наведеним анексом, у Колективни уговор бр.3923/19 додат је члан 75а.

Чланом 75а дефинише се да „запослени има право на накнаду зараде у висини 100% просечне зараде у претходних 12 месеци у којем је наступила привремена спреченост за рад, с тим да не може бити нижа од минималне зараде утврђене Законом, ако је спреченост за рад проузрокована заразном болешћу Covid-19 или мером изолације или самоизолације наложеном у вези са том болешћу, а која је наступила као последица непосредног излагања ризику по основи обављања њихових послова и радних задатака и контакта са лицима којима је потврђена болест Covid-19 или наложена мере изолације или самоизолације“.

Анекс бр.1 Колективног уговора погледајте овде.

„Седели кући и добијали стимулације“

Наставља се „срамотна“ расподела новчаних средстава запослених у ЈП ЕТВ кроз увећање основне зараде запосленима по основи радног учинка (стимулација)

Увидом у Извештај о обрачунатим и исплаћеним увећањима основних зарада запосленима по основи оствареног већег радног учинка бр.2222/20-1 од 15.06.2020. год. констатовали смо да пословодство предузећа наставља са старом праксом да кроз увећање основне зараде по основи већег радног учинка фаворизује поједине запослене у ЈП ЕТВ.

Оваквим деловањем више је него јасно да пословодство предузећа није прихватило захтеве и сугестије нашег синдикатa дефинисане у дописима В.д. директору од 23.10.2019. и 01.04.2020.год. Обзиром да је од наших захтева прошао дуг период, мишљења смо да су наши напори да кроз институције предузећа ову важну материју уведемо у законске оквире, исцрпљени.

Сходно горе наведеном, наш синдикат ће своје деловање преусмерити на надлежне државне органе, ресорно министарство као и Владу Републике Србије. Трудићемо се да решавање ове проблематике убрзамо и анимирањем јавних гласила у Републици Србији.

Комплетну хронологију дешавања по овом питању прочитајте овде.

Напомена: Сви чланови Синдиката ЈП ЕТВ који желе да изврше увид у документ бр.2222/20-1 од 15.06.2020. год. могу да се обрате својим синдикалним повереницима или пошаљу упит на: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

Страна 1 од 15

Посећени смо